Numrush

Britten ontwikkelen drone om rampgebieden als Fukushima mee te onderzoeken


Een drone, speciaal ontwikkeld om rampgebieden mee te onderzoeken en stralingen in nucleaire gebieden te detecteren: geen gek idee. Sterker nog, dit concept heeft gewonnen op de Royal Academy of Engineering’s Foundation Entrepreneurs Awards.

James MacFarlane en zijn winnende team van de universiteit van Bristol, gaan de prijs van maar liefst 15.000 pond gebruiken om hun ontwerp op de markt te brengen. De drone is heel klein en licht, waardoor het apparaat erg laag over de grond kan vliegen. Dit heeft grote voordelen volgens MacFarlane:

Usually you would have helicopters thousands of metres above the site capturing data that equates to 200-300m per pixel. We can detect down to around half a metre squared per pixel and create really high resolution maps that show where the radiation contamination is — either really low concentrations round nuclear sites or for areas where you’re trying to use it for hazard mapping to form escape routes.

Al langer waren MacFarlane en zijn team bezig met het ontwikkelen en testen van lichtgewicht ‘gamma spectrometers‘ toen ze op het idee kwamen om deze sensoren te combineren met een vliegend platform. In het eerste prototype werden de sensoren letterlijk met ducktape op een drone bevestigd, die vervolgens werd getest in een mijnbouwgebied in Roemenië waarbij gezocht werd naar Uranium. Hier bleek het knip en plak-prototype bijzonder goed te werken.

De drone is kan goed worden ingezet voor het onderzoeken van rampgebieden. Met name in het geval van Fukushima kan de drone een uitkomst zijn, omdat oorspronkelijke stralingsmeters in de stad door de tsunami zijn verwoest. In april zal MacFarlane dan ook afreizen naar Japan voor een onderzoeksproject in het gebied. Tot nu toe werd de verspreiding van nucleaire stoffen via wind en water voornamelijk door locals bijgehouden, en de drone zou hierbij goed kunnen helpen.