Bruce Willis wil Apple aanklagen over eigendom van zijn muziek

Yippee ki-yay! Precies wat de vaak discussie over data eigendom (of “data ownership”) wel kon gebruiken: wat aandacht vanuit Hollywood.  Volgens The Daily Mail (en dan is een korrel zout op zijn plaats) wil de Hollywood veteraan Apple aanklagen omdat hij volgens de huidige gebruiksvoorwaarden zijn immense muziekcollectie niet kan nalaten aan zijn dochters.

We zijn op het witte doek intussen wel gewend dat Bruce Willis een flinke matpartij niet schuwt. In dit geval zou het echter een minder explosieve strijd worden, namelijk eentje in de rechtszaal. Volgens geruchten wil de actieheld gerechtelijke stappen nemen tegen Apple omtrent de huidige gebruiksvoorwaarden van iTunes.

Wat is nu precies het verhaal? Van Willis is bekend dat hij een enorme liefhebber is van muziek. In alle genres heeft hij intussen een indrukwekkende collectie opgebouwd, met name via iTunes. Volgens ingewijde heeft Willis duizenden dollars uitgegeven aan muziek én hardware van en via Apple. Muziek die hij bij overlijden graag zou nalaten aan zijn drie dochters.

En precies dat laatste, dat kan dus niet, zo ontdekte Willis bij het opstellen van deze wens. Volgens de huidige gebruiksvoorwaarden van iTunes kunnen aankopen namelijk niet doorgegeven worden naar derde, waardoor je feitelijk niets meer doet dan de muziek “lenen” van Apple. Tot woede van de acteur.

Volgens ingewijden probeert Willis nu met zijn team van advocaten een aantal benaderingen, waarbij het eigendomsrecht van digitale aankopen zou overgaan naar familieleden bij overlijden. Een laatste redmiddel is volgens hen een rechtzaak in vijf verschillende Amerikaanse staten om meer vrijheid voor betalende downloaders te forceren.

Dat laatste lijkt een lastig verhaal te gaan worden, zeker omdat Apple in het begin van het “Digitale Aankopen Tijdperk” voorzien heeft van een (juridisch) ijzersterke positie. In de traditie van Willis kunnen we er  vanuit gaan dat een sequel van dit verhaal niet ver weg is…