BSN-nummer wordt vanaf 2021 een QR-code op je paspoort

Paspoort

Het burgerservicenummer (BSN) op je paspoort en ID-kaart wordt vanaf 2021 een QR-code. De bedoeling is dat op die manier identiteitsfraude wordt tegengegaan. Dat betekent echter niet dat het BSN nergens meer te vinden is. Deze staat vanaf dan op de achterkant van het document, schrijft NU.nl.

Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken kondigde de wijziging aan in een brief aan de Tweede Kamer. De QR-code moet ervoor zorgen dat het nummer digitaal uitgelezen kan worden, maar niet zichtbaar is als je een kopie van je legitimatie moet inleveren.

Op dit moment geldt namelijk de regel dat veel organisaties je BSN helemaal niet mogen verwerken als je een kopie van je legitimatie aanlevert. Banken en bijvoorbeeld makelaars voor huurwoningen mogen dit wel. Door de code naar de achterkant van het document te verplaatsen, moet voorkomen worden dat het nummer verwerkt wordt door instanties die dat niet mogen.

Geen extra versleuteling

De QR-code verschijnt vanaf 2 augustus 2021 op de paspoorten en ID-kaarten. De code wordt niet extra versleuteld, omdat je het document fysiek in handen moet hebben wil je de code scannen. Dan kun je echter ook het nummer oplezen vanaf de achterkant van het document.

De reden dat de code wel op het document blijft staan, is zodat iedereen het BSN kan raadplegen. Niet iedereen weet immers hoe je QR-codes moet gebruiken. Bovendien ben je zo niet verplicht om de code te scannen als je je BSN nodig hebt.

Foto: Shutterstock.com