Numrush

Bunq update app met dark mode en vernieuwt bunq.me

Bunq

De online bank bunq presenteerde vanavond in een volle zaal zijn nieuwste updates aan de app en de bijbehorende websites. De app krijgt onder meer een dark mode, zo liet CEO en oprichter Ali Niknam tijdens zijn presentatie weten. Daarnaast is bunq.me vanaf nu voor iedereen met een Europees IBAN-nummer beschikbaar geworden.

De bank introduceerde in 2016 al een dienst die vergelijkbaar is met Tikkie: gebruikers van de app (waar je niet per se klant van de bank voor hoefde te zijn) konden een betaalverzoek sturen naar hun vrienden. Tikkie kwam een aantal maanden later op de markt.

Volgens Niknam is Tikkie overgenomen van bunq. “Met de gedachte dat het een tikkie beter kan, hebben we gekeken naar hoe we de gebruikerservaring nog simpeler konden maken”, aldus Niknam tijdens zijn presentatie. Daarom kun je vanaf nu via bunq.me, of je nu klant bent of niet, een persoonlijke betaallink aanmaken. Die link kun je vervolgens delen met vrienden, die via de website geld kunnen overmaken met iDeal. De app downloaden is daar niet voor nodig.

Dark mode

Ook geheel nieuw in de app is een dark mode. “We hoorden van onze gebruikers dat ze ook veel bankieren in bed. Zij vroegen zich af of er niet iets gedaan kon worden met donkere kleuren in de app”, aldus Niknam. Die suggestie werd overgenomen en resulteerde in een dark mode met precies dat: donkere kleuren.

De dark mode kun je aanzetten door op je profielfoto te klikken en vervolgens naar instellingen te gaan. Daar staat nu een optie ‘dark mode’, via waar de functie ingeschakeld kan worden. Ook kun je er voor kiezen om de functie automatisch in te laten schakelen bij zonsondergang, en uit te laten gaan als de zon op komt.

Rekenen en 3D Secure

Verder heeft bunq de functie om geld over te maken aangepast. Daar zitten nu simpele opties in om rekensommetjes uit te voeren. Volgens Niknam is dit bijvoorbeeld handig als je wilt weten wat jouw aandeel is als je samen met anderen iets af hebt gerekend. “Nu hoef je dus niet meer apart een rekenmachine te openen op je telefoon.”

3D Secure is volgens bunq zelf ook een stuk eenvoudiger geworden. Waar je eerder een QR-code moest scannen om een betaling in bijvoorbeeld een webshop te bevestigen, is dat nu niet meer nodig. In plaats daarvan krijg je een notificatie, waarna je toestemming geeft. Vervolgens wordt de betaling afgerond.

Tot slot is het vanaf nu mogelijk om foto’s, notities en bonnetjes toe te voegen aan je betalingen. Zo kun je herinneringen bewaren bij een betaling, of duidelijk maken wat die ene betaling nu precies was.

Inzetten op social

De bank zet verder duidelijk in op het sociale aspect van zijn dienst. Zo is together van bunq vernieuwd. Het platform heeft een vernieuwde lay-out en een verbeterde zoekfunctie. “Het geeft je nu daadwerkelijk antwoorden”, lacht Niknam tijdens de presentatie.

Ook nieuw is dat je nu een high five kunt plaatsen bij een bericht, een variant op de bekende like. Op de voorpagina van het platform staat bovendien een menu via waar je je ranking kunt bekijken, evenals je high fives en je eigen geplaatste berichten.

Niknam vertelt na afloopt door willen te gaan met de inzet op de sociale aspecten. “Onze eerste slogan was: ‘Bunq together.’ We wilden het anders doen dan mensen gewend waren. Dus ja, daar gaan we zeker mee verder, want we doen het al sinds dag 1. We hebben een hele sterke community en daar zijn we trots op.”

Niknam stelt verder dat juist dat hen onderscheid van andere banken. “We luisteren echt naar onze klanten. Dat betekent niet dat we alle suggesties klakkeloos overnemen, maar dat we de dialoog met hen aangaan. Daardoor voelen ze zich betrokken.”

OAuth

Tijdens de update van bunq werd ook aan ontwikkelaars gedacht. De bank lanceerde eerder al een publieke API, maar heeft daar nu ook OAuth aan toegevoegd. Ontwikkelaars kunnen daardoor een app bouwen en een veilige verbinding opzetten met de app van bunq.

Op die manier krijgen partijen eenvoudig en veilig toegang tot specifieke gegevens, zonder dat er gebruikersnamen en wachtwoorden worden uitgewisseld. Gebruikers kunnen bovendien inloggen met hun account bij de bank in een andere app.

Hackathon

Voor ontwikkelaars is er verder een hackathon georganiseerd op 31 augustus. “We hebben nu al een bijzondere band met ontwikkelaars”, aldus Niknam na de presentatie. “Dit leek ons een goede manier om eens samen te komen.”

De hackathon heeft geen voor opgezet plan, stelt de CEO. “Dat is het plan. We willen mensen de kans geven om zelf wat tofs te laten bedenken en bouwen.” Aanmelden kan nog, via de website van de bank.