Trump en Twitter. De twee lijken onafscheidelijk – vooral van Trumps kant. Maar het nadeel van Twitter is dat het ook een platform is voor kritiek. En ook de Amerikaanse president krijgt er nog al eens kritiek. Zijn oplossing? De criticasters blokkeren. En dat valt niet bij iedereen goed. De Knights First Amendment Institute van Colombia University dreigt de president er nu om aan te klagen.
Volgens de organisatie is het Twitter-account van Trump een publiek forum. Zorgt hij er dus voor dat gebruikers zijn tweets niet meer kunnen zien of er niet meer mee kunnen interacteren, dan ondermijnt hij de vrijheid van meningsuiting. “De president kan niet zomaar mensen uitsluiten van zijn Twitter-account omdat hij het niet leuk vindt wat ze zeggen”, aldus Jameel Jaffer, de directeur van de Knights Institute.
De organisatie vergelijkt het Twitter-account met een vergadering van een gemeenteraad of een ander publiek forum. “Het is gemakkelijk te begrijpen waarom jij en je adviseurs het niet eens waren met de berichten van onze cliënten. Maar zelfs al waren de berichten minachtend en wrang, ze waren wel beschermd door het First Amendment.” Dat artikel uit de grondwet beschermt de vrijheid van meningsuiting.
Rechtszaak
Natuurlijk blokkeert Trump, samen met vele anderen, al jaren mensen op Twitter. Maar omdat hij nu president is, ligt de zaak wat gevoeliger. Zijn twee accounts, @RealDonaldTrump en @POTUS, zijn namelijk platformen waar Trump officiële verklaringen plaatst. Sean Spicer, de woordvoerder van het Witte Huis, zei zelfs dat de tweets “officiële verklaringen van de president van de Verenigde Staten” zijn.
Of het instituut gelijk heeft met zijn argumenten, is nog maar de vraag. Het is tot nu toe niet voorgekomen dat iemand is aangeklaagd omdat hij of zij een gebruiker op Twitter blokkeerde. Doet het Witte Huis echter niets met hun eisen, dan moet het zich voorbereiden op een “rechtszaken om de rechten van geblokkeerde individuen onder het First Amendment te beschermen”.