Chinese bus die over files heen kan rijdt eerste testrit

Bussen hebben al een aardig voordeel in het verkeer dankzij bijvoorbeeld buslijnen. Nu hebben ze in China een manier gevonden waarop een bus nog makkelijker snel kan doorrijden. Een bus op stelten kan over het andere verkeer heen rijden, zodat hij zelfs in een file probleemloos mensen naar hun werk brengt.

De hoge bus werd zes jaar geleden al bedacht en kreeg een paar maanden geleden veel aandacht, maar nu hebben de Chinezen een gigantische, bewegend prototype gemaakt. Deze testversie lijkt nog niet al te snel te rijden – hij kan ook maar rond de 50 kilometer per uur op z’n snelst – maar het is een grote stap richting een volledig afgewerkt exemplaar.

Bus op Stelten binnenkant

Tijdens een demonstratie heeft de bus over een demobaan van 300 meter gereden, waarbij er ook over auto’s heen werd bewogen. Mensen die de test bijwoonden mochten de bus ook van binnen bekijken, waar plek is voor honderden passagiers.

Het zal wellicht niet lang duren totdat de bus in gebruik zal worden genomen. Uitvinder Song You Zhou dacht in mei dat het slechts anderhalf jaar zal duren.