In Californië mogen autonome auto’s vanaf april zonder chauffeur de weg op

In de Amerikaanse staat Californië mogen autonome auto’s vanaf 2 april zonder chauffeur de weg op. Dat meldt The New York Times. Eerder moest er nog een menselijke chauffeur aanwezig zijn in de zelfrijdende auto’s.

Maar liefst vijftig bedrijven hebben een licentie gekregen van de autoriteit voertuigen in de staat om de zelfrijdende auto’s te gaan testen. Een chauffeur hoeft dus niet meer in de auto aanwezig te zijn, maar het voertuig moet wel vanaf een afstand door een mens bestuurd kunnen worden. Daarnaast moet er met andere weggebruikers en wetshandhavers gecommuniceerd worden als er iets fout gaat.

De wijziging is belangrijk, omdat een nieuw stadium van tests in gegaan kan worden. Daarbij kan er bijvoorbeeld ruim 24 uur aan een stuk door gereden worden zonder chauffeur. Daarnaast kunnen auto’s zonder chauffeurs de psychologische barrière bij het publiek verlagen.

Testen zijn al bezig

Het is niet voor het eerst dat autonome auto’s volledig zelfstandig getest mogen worden. Waymo doet dit al in Arizona, maar had daar wel speciale toestemming voor nodig. Uber test in die staat ook auto’s, maar daar zijn nog wel menselijke veiligheidschauffeurs in aanwezig.