Cambridge Analytica-onderzoeker was zich van ‘geen kwaad bewust’

Facebook Messenger advertentie

Alexandr Kogan zegt zich van geen kwaad bewust te zijn geweest toen hij gegevens verkocht aan Cambridge Analytica. Kogan is de onderzoeker die de app maakte waarmee gegevens van tientallen miljoenen Facebook-gebruikers werden verzameld. Hij deed zijn uitspraken in een interview met BuzzFeed en het programma 60 Minutes van CBS News.

Sinds de verkoop van de data van Facebook-gebruikers aan Cambridge Analytica aan het licht is gekomen, ligt Facebook onder vuur. Volgens het sociale medium heeft Kogan de regels voor app-ontwikkelaars overtreden door de data in 2014 door te geven aan een derde partij.

Dat deed Kogan met een app genaamd Thisisyourdigitallife. Daar moest je met je Facebook-account inloggen en gaf je toestemming om gegevens over je profiel te verzamelen. Hierbij ging het bijvoorbeeld om vind-ik-leuks, je geboortedatum en woonplaats.

Probleem is echter dat de app niet alleen gegevens van de 270.000 deelnemers verzamelde, maar ook van hun vrienden. Kogan kreeg daardoor uiteindelijk de informatie van maximaal 87 miljoen Facebook-profielen in handen, aldus Facebook.

Naïef

Kogan zegt tegenover CBS News dat hij er destijds van overtuigd was dat alles wat hij deed juist was. “Ik gedroeg me, eerlijk gezegd, best naïef.” Facebook heeft volgens de onderzoeker nooit opgetreden tegen de melding in de voorwaarden van Kogan’s app, waarin staat dat de data doorverkocht kon worden.

“De algemene overtuiging in Silicon Valley was dat het publiek zich er wel van bewust moest zijn dat hun data werden doorverkocht, werden gedeeld en werden gebruikt voor advertenties”, aldus Kogan.

Tegenover Buzzfeed zegt Kogan dat hij zich er van bewust was dat hij de voorwaarden voor app-ontwikkelaars heeft overtreden, maar nu wel de enige zondebok is. Volgens hem hebben bedrijven en organisaties namelijk jarenlang data verzameld en doorgespeeld naar andere partijen, met medeweten van Facebook.

Facebook zelf kondigde aan dat het apps die op dezelfde manier data verzamelden als de app van Kogan gaat onderzoeken.