Cambridge Analytica vraagt faillissement aan na dataschandaal Facebook

Facebook

De afgelopen maanden stonden Cambridge Analytica en Facebook in het middelpunt van de aandacht. Het databedrijf bleek namelijk data van Facebook-gebruikers misbruikt te hebben voor het opstellen van politieke profielen. Door dat schandaal sluit het bedrijf nu de deuren, meldt The Wall Street Journal.

Niet alleen Cambridge Analytica, maar ook moederbedrijf Strategic Communication Laboratories (SCL) sluit de deuren. Een bron van de krant stelt dat het bedrijf dit besluit nam, omdat vrijwel alle klanten sinds het schandaal zijn weggelopen. Daarnaast stapelen de juridische kosten zich op.

Cambridge Analytica stelt in een verklaring dat zowel dat bedrijf als SCL Elections faillissement aanvragen. Moederbedrijf SCL Group wordt echter niet genoemd.

‘Ongegrond’

Volgens het bedrijf zijn de beschuldigingen van de afgelopen maanden ongegrond. “Ondanks onze pogingen om dit recht te zetten, wordt het bedrijf beschimpt voor activiteiten die niet alleen legaal zijn, maar ook breed worden geaccepteerd als een normale werkwijze voor zowel politieke als commerciële online advertenties.”

Volgens Damian Collins, voorzitter van de Britse parlementscommissie die onderzoek naar het datamisbruik doet, mogen de bedrijven hun archieven niet vernietigen door de bedrijven op te doeken. Op Twitter zegt hij: “Het onderzoek naar hun werk is van levensbelang.”

Schandaal

Cambridge Analytica bleek onbedoeld gegevens van miljoenen Facebook-gebruikers in handen te hebben gekregen. Via de app Thisisyourdigitallife verzamelde het bedrijf niet alleen gegevens van gebruikers, maar ook van hun vrienden. Die mogelijkheid werd standaard door Facebook aangeboden aan app-ontwikkelaars, maar in 2015 definitief stopgezet.

Volgens Facebook zijn de gegevens van maximaal 87 miljoen gebruikers in handen van het bedrijf gekomen. Daaronder zitten 90.000 Nederlanders. Cambridge Analytica zelf zegt dat het om niet meer dan 30 miljoen Facebook-profielen gaat.

De data zou ingezet zijn om nauwkeurige kiezersprofielen op te stellen voor politieke campagnes. Het zou onder meer gaan om de Trump-campagne tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 en het Leave-kamp van het Brexit-referendum. Het bedrijf zegt echter dat de data niet gebruikt zijn voor de Trump-campagne.

Nieuwe baan

Nu SCL Elections en Cambridge Analytica worden opgedoekt, moeten veel mensen op zoek naar een nieuwe baan. Diverse personen die bij de bedrijven betrokken waren werken nu voor Emerdata. Emerdata werd in augustus vorig jaar in Groot-Brittannië opgericht.