‘Cambridge Analytica wilde cryptovaluta lanceren om persoonlijke data te verkopen’

Cambridge Analytica had plannen om een eigen cryptovaluta te lanceren. Met de valuta moesten mensen hun eigen persoonlijke data kunnen verkopen en hier winst mee maken. Dat meldt The New York Times. De ontwikkeling is gestopt wegens het dataschandaal dat in maart aan het licht kwam.

De onthulling werd gedaan door Brittany Kaiser, een voormalig werknemer van het databedrijf. Het databedrijf wilde volgens haar geld ophalen om een systeem te maken waar je je eigen persoonlijke data kunt opslaan. Die data kun je ook verkopen aan adverteerders.

Het idee was om je informatie te beschermen tegen wat Cambridge Analytica zelf deed toen het de persoonlijke data van ruim 87 miljoen Facebook-gebruikers in handen kreeg. Met die data werden profielen opgesteld, die gebruikt werden voor politieke campagnes op Facebook.

Beloning voor enquête

Kaiser had de leiding over de cryptovaluta. Zij zegt dat het bedrijf zijn diensten had aangeboden aan diverse bedrijven die zelf cryptovaluta maken.

Zo werd met een Mexicaans bedrijf besproken om de valuta aan te bieden als een beloning voor het invullen van enquêtes. De data die met de enquête werd verzameld, zou vervolgens gebruikt kunnen worden voor het opzetten van campagnes voor politieke kandidaten in het land.

Daarnaast zou het bedrijf hebben gewerkt met Dragon Coin. Dragon Coin is een valuta bedoeld voor fans van kansspelen op het eiland Macau. De valuta zou deels gesponsord worden door Wan Kuok-koi, de leider van een criminele organisatie in Hong Kong.