Numrush

De castAR kan de belofte van virtual reality wel eens echt gaan verwezenlijken

Al sinds de jaren negentig wordt het ons beloofd: virtual reality. De mogelijkheid om via technologie naar een andere wereld te gaan. Tot nu toe valt het tegen: de ontwikkeling gaat een stuk langzamer dan gedacht en de technologie die bestaat is niet goed genoeg om te overtuigen. Maar daar kan met de castAR bril wel eens verandering in komen!

castAR is ontwikkeld door start-up Technical Illusions. Het apparaat bestaat uit een bril met boven de twee glazen twee kleine projectors gemonteerd. Deze twee projectors projecteren allebei een ander beeld op een speciaal oppervlak waar je oog zich gemakkelijk op kan focussen. Door het verschil in wat er geprojecteerd wordt, ontstaat er een 3D beeld. De bril is in staat dit beeld op zijn plek te houden, terwijl jij er om heen loopt. Je kunt interacteren met objecten in deze projectie via de bijgeleverde Magic Wand.

Het gebruiken van een speciaal oppervlak waar op geprojecteerd wordt, heeft een heel belangrijk voordeel. Dit zorgt er namelijk voor dat de gewone ruimte ook nog zichtbaar is. Je hebt dan geen moeite om je te oriënteren waardoor misselijkheid voorkomen wordt, een veel voorkomend probleem bij huidige virtual reality apparatuur.

Technisch gezien wordt het projecteren van een digitale laag op een gewoon oppervlak augmented reality genoemd. Augmented reality is het belangrijkste doel van de bril. Maar ook volledige virtual reality is mogelijk door gebruik te maken van een opzetstuk. Met dit opzetstuk is het ook mogelijk om augmented reality te krijgen, zonder gebruik te maken van een speciale ondergrond.

De mogelijkheden van deze bril zijn groot. In complete virtuel reality kun je je volledig onderdompelen in een gamewereld, met de augmented reality en het speciale oppervlak kun je bordspellen tot een heel nieuw niveau brengen. Maar ook buiten games zijn er nog vele toepassingen te bedenken. Bijvoorbeeld in het onderwijs of in de gezondheidszorg. Er zijn zoveel opties!

De castAR staat momenteel op Kickstarter. Binnen één dag is al ruim de helft van de doelstelling van 400.000 dollar behaald. Met nog 30 dagen te gaan twijfel ik er dan ook niet aan of dit project succesvol zal zijn.