iPhone-kraker laat politie checken of je sms’t achter het stuur

Cellebrite, het bedrijf dat naar alle waarschijnlijkheid de FBI hielp om toegang te krijgen tot de iPhone in de San Bernardino-zaak, heeft mogelijk meer werk in de VS. Het ontwikkelt momenteel een apparaat waarmee gecontroleerd kan worden of een smartphone werd gebruikt vlak voor of tijdens een auto-ongeluk. Dat schrijft ars technica. In New York wordt het gebruik van zo’n apparaat, textalyzer genoemd, waarschijnlijk wettelijk mogelijk.

Als een telefoon op een textalyzer wordt aangesloten wordt enkel gecontroleerd of hij gebruikt is, niet waarvoor precies. Privacy-gevoelige informatie zoals chatberichten, contacten, foto’s etc. zijn niet toegankelijk. Ook geeft het apparaat geen uitsluitsel over de vraag of de smartphone in kwestie niet handsfree via een systeem in de auto is bediend. Op basis van de uitslag van de test zou een gerechtelijk bevel kunnen worden afgegeven waarmee verder onderzoek zou kunnen worden gedaan.

De vraag is natuurlijk of het systeem met elke smartphone werkt en dan in het bijzonder met telefoons die volledig versleuteld zijn zoals de iPhone. Technische details over het systeem ontbreken nog, waardoor hierover geen inschatting kan worden gemaakt.

Op dit moment heeft Cellebrite al wel een product op de markt, waarmee onderweg snel data uit een telefoon kan worden uitgelezen en geanalyseerd. Daarbij gaat het bewust wel om privacygevoelige data zoals metadata over telefoongesprekken, foto’s, sms-berichten en locatiegeschiedenis. Ook helpt dit systeem om toegangscodes te omzeilen om bij die data te komen, al werkt dit niet bij (versleutelde) iPhones.