CEO indiePhone: ‘Bedrijven zoals Google gebruiken ons als lab rats’

Privacy is een vaak terugkerend onderwerp tijdens deze editie van The Next Web conference. Keynote speaker Aral Balkan, bedenker en CEO van de indiePhone, legt ons in een vurig betoog nog maar eens fijntjes uit waarom wij op dit moment het businessmodel vormen van veel grote bedrijven.

Google, Facebook, Twitter: Ze weten meer van ons dan welk ander bedrijf ook. Maar miljarden mensen vinden dat geen enkel probleem, omdat ze ons een gratis dienst verschaffen waar we veelvuldig gebruik van maken. Maar je kunt je afvragen waarom het eigenaarschap van al onze data bij de bedrijven in kwestie ligt, en niet bij onszelf.

Met name Google heeft er zijn missie van gemaakt om de complete wereld en alle potentiële data hierop aanwezig, in kaart te brengen. Met Google Streetview bracht het bedrijf al zeer succesvol complete landen in beeld, en daar waar het Google Streetview autootje niet kon komen werden Google Trikes, Google Snow Mobiles, Google Trolleys en uiteindelijk zelfs Google Backpacks ingezet.

Maar er zijn twee plekken waar Google nog geen beeld mag maken: Op je werkplek en bij je thuis. Toch vindt het bedrijf volgens Balkan steeds weer slimme manieren om dat probleem te ondervangen: Met de introductie van de Tango phone, die in staat is om 3D maps van een omgeving te maken, ga jij als gebruiker straks zelf die ruimtes voor Google in kaart brengen. Vrijwillig.

indie-phone-tease

Zorgwekkend, vindt Balkan, dat we ons op deze wijze steeds weer als een soort ‘lab rats’ laten inzetten om bedrijven als Google, Facebook en Apple meer en meer data te geven. Niet op de laatste plaats, omdat het de NSA tegenwoordig vrij staat om die data op te vragen bij deze bedrijven simpelweg omdat we al onze privacy ‘vrijwillig’ hebben weggegeven.

Volgens ex-Google CEO Eric Schmidt maken we ons druk om niks. In een interview liet hij zich in 2010 ontvallen dat ‘Als je iets te verbergen hebt op het internet, je het misschien überhaupt niet zou moeten doen’. Een drogreden, aldus Balkan, omdat privacy niet draait om dat wat je te verbergen hebt, maar om het recht te beschermen dat wat van jou zelf is, dat wat je graag privé wilt houden. ‘Privacy is a fundamental human right’.

Een trend die moet worden tegengegaan, vind Balkan, en daarom werkt hij op dit moment aan de indiePhone: Een smartphone waar je alle functionaliteiten van het web op kunt gebruiken, maar dan volledig anoniem. Omdat jíj weer de eigenaar over je eigen data zou moeten worden. Een boodschap die op een lang en hard applaus vanuit de zaal kan rekenen. Maar hoe nobel het streven ook is, helaas moeten we op de indiePhone voorlopig nog wel 2 jaar wachten.