Chat-app Telegram laat je nu ook anoniem bloggen via Telegraph

De makers van chat-app Telegram hebben een blogplatform gelanceerd waarmee je kunt bloggen zonder dat je een account nodig hebt. Dit maakt de dienst bekend via een blog. Qua opzet lijkt het op het blogplatform Medium, aangezien de pagina leeg is met slechts drie onderdelen: titel, de naam van de auteur en ruimte voor het verhaal. Ook is er een publicatieknop waarmee je het artikel online zet.

Qua opmaak heb je in Telegraph, zoals het platform heet, weinig opties. Tekst kun je door het te selecteren dikgedrukt of cursief maken en je kunt links toevoegen. Ook kun je woorden groter of kleiner maken en quotes toevoegen. Met een witregel kun je plaatsjes en embedcodes toevoegen, bijvoorbeeld om een filmpje in te voegen.

Een verhaal kun je na het publiceren logsicherwijs delen in de chat-app Telegram. Verhalen kun je niet via Telegraph zelf opzoeken of bundelen, wat via Medium wel kan. Je bent dus afhankelijk van directe links.

Telegraph

Maar er zit een klein gevaar bij: het voelt misschien alsof je anoniem op het internet zit, waardoor je misschien sneller iets plaatst wat je normaal gesproken niet zou doen. Maar via een IP-adres is gemakkelijk te achterhalen wie iets plaatste, iets waar politie en inlichtingendiensten waarschijnlijk met liefde gebruik van maken.

Update voor chat-app

Ook de chat-app heeft een update gekregen. Links van Telegraph, Medium, Kickstarter en TechCrunch krijgen in de app nu de optie ‘snelle weergave’. Hiermee wordt een artikel sneller en binnen de Telegram-browser geopend, vergelijkbaar met Facebook Instant Articles en Google AMP

telegram

Daarnaast zijn er gedeelde groepen toegevoegd. Hiermee kun je zien met welke contacten je bepaalde groepen deelt. Ook kun je naar een datum springen en binnen bepaalde chats naar gesprekken op bepaalde data zoeken. Tot slot is de beveiliging nog extra verbeterd. Tweestapsverificatie had Telegram al, maar je kunt nu ook kiezen voor toegangscode-vergrendeling. Hiermee verschijnt er een slotje op de chatpagina, die je met een pincode opent.