Van data naar daten: chatbot Lara geeft suggesties voor matches op Lexa

De Nederlandse datingsite Lexa komt met iets nieuws en ze heet Lara. Lara is een chatbot, die jouw persoonlijke assistent en wingman is op het platform. Ze kan niet alleen praktische vragen beantwoorden, maar gaat een heus gesprek met je aan. Zo probeert ze erachter te komen wat jouw type is en gaat ze die ook nog eens voor je zoeken. Dat laat Lexa weten in een persbericht.

Je kunt Lara aanspreken in de Android of iOS app van Lexa, of in de laatste versie van de webapp. Lexa is inmiddels in handen van een Frans bedrijf genaamd Meetic. Onder dezelfde hoed van Meetic vallen meerdere Europese datingsites. Lara is in de testfase uitgerold over Meetic sites in heel Europa. Volgens Lexa zelf is die uitrol succesvol geweest. Het aantal volledig afgeronde abonnementen is met dertig procent gestegen dankzij de chatbot.

Van Facebook chatbox tot chatbot

Het magazine Androidworld interviewde het Hoofd Innovatie van Lexa, Xavier de Baillenx. In het interview legt De Baillenx uit hoe de chatbox van Lexa op Facebook Messenger uitgroeide tot een volwaardige chatbot. De chatbox op Facebook Messenger had maar één doel, namelijk het binnenhalen van klanten. Omdat die goed werkte, is de functie doorontwikkeld, onder andere om klantenservice vragen op te vangen.

Het valt op dat Lara zo gepersonaliseerd is. De Baillenx vertelt tegenover Androidworld dat achter Lara kunstmatige intelligentie schuilt. Ze stelt vragen over wat je leuk vindt in een persoon en analyseert jouw antwoord. Bovendien leert ze zichzelf nieuwe woorden aan door de informatie die ze van je krijgt.

Lara weet zelf ook al enorm veel. Ze is gekoppeld aan de database van Lexa en scant continu alle gedetailleerde profielen. Dit vergelijkt ze met het profiel dat jij hebt ingevuld, maar ook met alles wat je haar vertelt.

Van data naar daten, dus.