Chauffeurs illegale taxidienst uberPOP krijgen geen boetes

Een rechter heeft besloten dat acht chauffeurs die moesten voorkomen omdat zij zich aanboden als taxi via uberPOP, geen geldboete hoeven te betalen. Ze komen weg met een voorwaardelijke geldstraf.

Justitie eiste een geldboete van minimaal 1.500 euro voor iedere chauffeur, maar de rechter ging daar niet mee akkoord. De acht chauffeurs hebben uiteindelijk een voorwaardelijke geldboete gekregen tussen de 1.500 euro en 3.000 euro. Deze boetes hoeven niet betaald te worden aangezien Uber gestopt is met het aanbieden van uberPOP en daardoor kunnen de veroordeelden niet nog een keer in de fout gaan. Dat maakte de Rotterdamse rechtbank vandaag bekend.

Sommige chauffeurs liepen tegen de lamp door een undercover-actie van Inspectie Leefomgeving & Transport (ILT). Zij bestelden een taxi en maakten aan het einde van de rit bekend wie ze waren.

Nadat Uber meerdere keren te horen kreeg dat hun dienst illegaal was en meerdere boetes kreeg, bleef het bedrijf gedurende 2015 de dienst voortzetten. Uiteindelijk besloot het bedrijf toch te stoppen met uberPOP en gaven ze aan dat hun houding niet erg productief was. Volgens de Telegraaf probeert Uber op dit moment met het Openbaar Ministerie te schikken in de zaak die loopt rondom de boetes die Uber zelf kreeg.