Chauffeursdienst Uber visualiseert de flow van het stadsleven

Behoefte aan een tijdelijke privéchauffeur incluis auto? Dan is startup Uber helemaal je ding en zoals vanochtend was te lezen bij Dutchcowgirls sinds kort dus ook in Amsterdam beschikbaar. Zo’n interactieve chauffeursdienst levert natuurlijk best interessante data op en die remixt het bedrijf graag én regelmatig, tot onzer verheuging!

Uber-nerd (#padaboemklets) Brad Voytek maakt er haast zijn werk van om regelmatig via de blog van het bedrijf een nieuwe insight te geven in de prachtige data die het bedrijf weet te verzamelen. In dit geval besloot Voytek all-out te gaan en de “flow” van de steden waarin Uber in dienst is inzichtelijk te maken.

Voor deze uitdaging analyseerde Voytek de start- en eindpunten van de verschillende ritten die Uber deed in Amerikaanse steden als LA, Seattle en New York. Voytek: “Well we can identify networks of “related” neighborhoods and find the neighborhoods that are the “hub” of the city, into and out of which the most people flow.“. En hoewel dat sowieso leuk is om te zien, heeft het onderzoek nog een andere opvallende conclusie.

Wie goed kijkt, zal zien dat veel ritten tamelijk kort zijn. Want hoewel Uber zichzelf misschien niet graag ziet als taxidienst maar iets meer premium mikt, gebruiken veel mensen de dienst toch als een soort “on-demand” taxi: “What’s amazing to me is that, in most cities, people tend to stay within a neighborhood taking relatively short rides. [..] What variables account for this? Is it because people tend to live, work, and play in the same neighborhood? Do they have the most popular bars, restaurants, and cultural centers?“, aldus de ook licht verbaasde Voytek.

Bekijk hier alle visualisaties die Voytek maakte.