Check of je buurman voorkomt in de Panama Papers

De wereld is al weken in de ban van de Panama Papers, waarin bekend wordt gemaakt wie er gebruikmaakt van belastingparadijzen om hun rijkdom te verbergen en geld weg te sluizen. Nu is een deel van deze gigantische berg van data omgezet naar een doorzoekbare database.

De Panama Papers bestaan uit 11,5 miljoen documenten, e-mails en andere bestanden die uit de administratie van Mossack en Fonseca & Co. Het juridische advieskantoor uit Panama helpt bedrijven vermogen weg te zetten in vennootschappen in het buitenland. 400 journalisten uit 82 landen kregen inzicht in de documenten, die vervolgens gefaseerd informatie publiceren, te beginnen met de Duitse krant Süddeutsche Zeitung.

Nu is het voor het eerst mogelijk om zelf een kijkje te nemen in de 2,6TB aan data, of in ieder geval een deel ervan. Het International Consortium of Investigative Journalism (ICIJ), dat door alle data heengaat, heeft een doorzoekbare database gelanceerd met een fractie van de bestanden van de Panama Papers. Hier zitten onder meer de namen van 368 duizend mensen en bedrijven bij die bij de onderzoeken gevonden werden.

In de database kun je zoeken naar mensen, bedrijven en adressen. Ook is het mogelijk om te filteren op bepaalde jurisdicties en om de data te downloaden. Prijs jezelf echter niet direct gelukkig: grote namen als Vladimir Poetin zul je er niet snel in vinden, aangezien hij zijn geld verspreidt via diverse  compagnons.

Zoek je echter goed en vind je mensen die verantwoordelijk zijn voor het wegsluizen van geld, dan kun je zien hoe deze mensen gelinkt zijn aan bepaalde bedrijven en banken. De vraag is natuurlijk: zit er iemand bij die je kent?

De afbeelding bij dit artikel is afkomstig van Vector Open Stock.