Smog-kampioen China is nu de grootste producent van zonne-energie ter wereld

Denk even aan China en het milieu. Het eerste wat in je opkomt? Waarschijnlijk beelden van grote steden gevuld met smog. Maar ondertussen is het land ook ontzettend groen geworden. Het is namelijk de grootste producent van zonne-energie ter wereld geworden, meldt Reuters.

China heeft in 2016 haar productie van zonne-energie meer dan verdubbeld. Aan het einde van het jaar behaalde het land zelfs een capaciteit van 77,42 gigawatt, blijkt uit data van de National Energy Administration. Kijken we naar gigawatt per burger, dan is China absoluut geen grote speler, maar in absolute aantallen dus wel.

Vooral in Shandong, Xinjiang en Henan steeg de capaciteit flink. Xinjiang had dan ook de meeste capaciteit aan het einde van 2016, samen met Gansu, Quinhai en Inner Mongolia.

Niet genoeg

De zonnepanelen genereerden vorig jaar in totaal 66,2 miljard kilowattuur aan energie, wat een procent is van alle elektriciteit die in China wordt opgewekt. Daarmee is het record van het land niet genoeg om wat dan ook voor het milieu te doen. Het land is namelijk nog flink afhankelijk van kolen en de eerder genoemde smog-problemen zijn wereldberoemd.

Toch biedt het wel hoop voor het land.De bedoeling is dat er nog eens 110 gigawatt bij komt tussen 2016 en 2020. Zoals gezegd moet de capaciteit de komende jaren flink stijgen, waardoor het land steeds minder afhankelijk wordt van andere energiebronnen. Zo wordt er op dit moment voor elf procent gebruik gemaakt van niet-fossiele brandstoffen, wat twintig procent moet worden in 2030.