‘China infiltreerde in 2015 30 Amerikaanse bedrijven met een kleine chip’

China, surveillance, AI-bril

Chinese spionnen infiltreerden in 2015 ongeveer 30 Amerikaanse bedrijven, waaronder Amazon en Apple. Dat meldt Bloomberg op basis van gesprekken met bronnen binnen de overheid en de bedrijven. De spionnen wisten binnen te dringen met niets meer dan een kleine chip.

Volgens Bloomberg werd de Amerikaanse specialist in moederborden voor servers Supermicro geïnfiltreerd door China. Groepen zouden de bevoorradingsketen zijn binnengedrongen om kleine chips, in sommige gevallen de grootte van de bovenkant van een pen, op moederborden te zetten. Die moederborden kwamen in Amerikaanse servers terecht.

De bedoeling was om een ingangspunt te maken binnen een bedrijf, om eventueel IP- of geheime informatie te stelen. De micro-servers zelf konden niet veel, maar waren wel een geheim achterdeurtje waarmee Chinese spionnen op afstand konden wijzigen hoe een bedrijf werkte, om toegang te krijgen tot de informatie.

Ontdekt

De chips werden uiteindelijk door Amazon en Apple ontdekt en bij de FBI gemeld, aldus Bloomberg. Amazon vond de chips tijdens een onderzoek voor de overname van Elemental Systems in 2015. Elemental Systems had diverse contracten met de Amerikaanse overheid.

Amazon zou alle servers binnen een maand hebben verwijderd. Apple had op het hoogtepunt 7.000 servers van Supermicro, en sneed alle banden met het bedrijf door in 2016. The Information zei in die tijd dat de reden daar achter een beveiligingsprobleem was, maar Apple ontkende dat toen.

Amazon rondde zijn overname van Elemental Systems af en verplaatste zijn software naar de AWS-cloud. Supermicro werd in augustus geschorst van de Nasdaq, omdat het zijn kwartaalcijfers niet op tijd inleverde.

Spionnen bespioneren

De Amerikaanse overheid bespioneerde de spionnen achter de chips nadat het op de hoogte werd gesteld. Voor zover bekend is er echter geen consumentendata gestolen bij de aanvallen.

Amazon, Apple, Supermicro en het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken ontkennen de claims van Bloomberg.