China waarschuwt online marktplaatsen voor het aanbieden van VPN-diensten

China heeft vijf online marktplaatsen gewaarschuwd omdat er VPN-diensten gekocht kunnen worden. Dat meldt Reuters. Onder meer Taobao, een soort Marktplaats van internetgigant Alibaba, is door de Chinese overheid op de vingers getikt. De marktplaatsen moeten gebruikers die een VPN-dienst aanbieden van hun platform verwijderen.

Het is de nieuwste maatregel van China om VPN’s in de ban te doen. Met een VPN kunnen internetgebruikers in China de strenge overheidscensuur omzeilen. Het land wil zijn grip op het internet verstevigen. Vorige maand zette het Apple onder druk om VPN-diensten uit zijn App Store te verwijderen. Een week geleden werden drie populaire sociale media onderwerp van een overheidsonderzoek.

In 2018 treedt een wet in werking waardoor internetproviders en techbedrijven meer verantwoordelijkheid krijgen om VPN-diensten te verwijderen. Dat betekent dat Taobao en andere online marktplaatsen meer moeten doen om te zorgen dat gebruikers deze diensten niet aanbieden.

“Taobao verbiedt het aanbieden van producten die bij wet verboden zijn”, zegt een woordvoerder van de marktplaats tegen Reuters. Apple gebruikte begin deze maand hetzelfde argument nadat het VPN-diensten uit zijn Chinese App Store verwijderde. Het techbedrijf kreeg na die actie kritiek over zich heen, omdat het zich niet verzet tegen de Chinese overheidscensuur.

De afbeelding bij dit artikel is beschikbaar gesteld door Flickr-gebruiker bfishadow onder Creative Commons BY 2.0.