China verbiedt distributie van Skype en laat app uit lokale app-winkels halen

Skype

De Chinese overheid heeft de distributie van Skype verboden. De app is in de afgelopen maand dan ook plotseling uit diverse app-winkels in China verdwenen, waaronder die van Apple. Dat heeft de New York Times ontdekt.

In een verklaring zegt Apple dat het ministerie van Openbare Veiligheid de app uit de App Store heeft laten halen. De app zou zich niet aan de lokale wet houden. Welke wet Skype precies heeft overtreden, is niet bekend. Mogelijk gaat het om regels die sterke versleuteling verbieden en het gebruik van echte namen verplichten.

Microsoft zelf stelt dat de app “tijdelijk verwijderd is” en dat ze Skype zo snel mogelijk in de App Store wil terugplaatsen. Gebruikers die de app al eerder op hun apparaat geïnstalleerd hadden, kunnen nog wel gebruikmaken van de dienst.

WhatsApp

Het is niet voor het eerst dat een communicatiedienst uit het buitenland door China geblokkeerd wordt. Dat gebeurde eerder dit jaar ook al bij WhatsApp. Onder meer Twitter en Facebook zijn al jaren geblokkeerd in het land.