China wil in 2025 wereldleider op het gebied van kunstmatige intelligentie worden

China wil in 2025 wereldleider op het gebied van kunstmatige intelligentie worden. Het land presenteerde gisteren een plan om die doelstelling waar te maken, meldt Reuters. In 2020 moet de industrie rondom kunstmatige intelligentie 150 miljard yaun (omgerekend 190 miljard euro) waard zijn.

In 2025 moet dat gegroeid zijn naar 400 miljard yuan (50 miljard euro). Volgens het plan moet China zijn achterstand in de ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie inhalen. Het land heeft onder meer een gebrek aan high-end computerchips en getraind personeel, schrijft Reuters. Ook wil de overheid de samenwerking tussen bedrijven, onderzoeksinstituten en militaire instellingen verbeteren.

Brede toepassingen

De Chinese overheid wil kunstmatige intelligentie inzetten om de economie, technologie, sociale welvaart en nationale veiligheid van het land te verbeteren. Daarvoor moet kunstmatige intelligentie gecombineerd worden met andere disciplines, zoals hersenwetenschap, psychologie, wiskunde en economie.

China wil daarnaast flink inzetten op industrieën die gebruik maken van kunstmatige intelligentie. Het gaat dan onder meer om robotica, zelfrijdende voertuigen, virtual reality en augmented reality. Ook bestaande industrieën moeten van de ontwikkelingen kunnen profiteren. China ziet een toekomst voor zich waarin fabriekswerk, landbouw, onderwijs, rechtspraak, de financiële wereld, gezondheidszorg en logistiek gedreven worden door kunstmatige intelligentie.

Om dat alles mogelijk te maken, moet de overheid wetten rondom kunstmatige intelligentie schrijven. Ook ethische principes moeten geformuleerd worden, schrijft de overheid.