Chinese bus TEB die over files heen kon rijden blijkt nep

Ken je hem nog, die Chinese bus die over het verkeer heen kan rijden? Het leek een prachtig concept, maar zoals wel vaker het geval is, was het te mooi om waar te zijn. Het hele project blijkt namelijk nep te zijn, meldt Quartz. Chinese autoriteiten denken dat het pure oplichterij was en zijn begonnen met een onderzoek.

De bus, de zogenaamde Transit Elevated Bus (TEB), had in het midden van zijn chassis een soort gat, waardoor andere auto’s er onderdoor kunnen rijden. Of beter gezegd: de bus kon over het verkeer heenrijden, waardoor het nooit in de file stond.

Maar de plek waar het voertuig getest werd stond al tijden leeg, aangezien er “financiĆ«le problemen” en andere verdachte tegenslagen waren. Zo moest het ontwerpbedrijf Autek nog steeds miljoenen krijgen voor hun werk aan de bus.

Arrestaties

De politie in Beijing heeft inmiddels aangekondigd dat ze een onderzoek gestart zijn. De mensen achter de TEB worden verdacht van het illegaal ophalen van geld. Dertig mensen die gelieerd zijn aan het platform Huaying Kailai, dat geld inzamelde van individuele investeerders voor de bus, worden vastgehouden.

De politie probeert ondertussen om geld terug te krijgen van het bedrijf. 72 investeerders zouden een aanklacht ingediend hebben tegen het bedrijf. In totaal zou er 1,3 miljard dollar (ongeveer 1,1 miljard euro) opgehaald zijn door het bedrijf.

Het was dus een mooi idee. Maar te mooi om waar te zijn.