Apple: ‘Chinese ontwikkelaars hebben 14,3 miljard euro verdiend dankzij App Store’

App-ontwikkelaars in China hebben tot nu toe 112 miljard yuan (14,3 milard euro) verdiend via de App Store. Dat zei de CEO van Apple, Tim Cook, gisteren op een overheidsbijeenkomst in China, meldt Reuters.

Eerder dit jaar ontving Apple kritiek voor zijn beleid in China. In augustus diende een groep app-ontwikkelaars een klacht in tegen Apple. De ontwikkelaars vinden dat Apple zijn machtspositie misbruikt. Dat uit zich onder meer in de commissie die zij af moeten staan bij elke aankoop in de App Store. Ook verwijdert Apple volgens de aanklagers zonder goede reden apps uit de App Store.

Cook was gisteren op een conferentie van de Cyberspace Administration of China (CAC). Deze autoriteit regelt onder meer de internetcensuur in het land. Ook op het gebied van censuur ontving Apple dit jaar kritiek. Om te voldoen aan de Chinese regels verwijderde het bedrijf namelijk VPN-diensten, waarmee gebruikers internetcensuur kunnen omzeilen, uit de App Store.

Het is de vierde keer dat de Chinese autoriteiten de conferentie organiseerden. Cook was dit jaar voor het eerst aanwezig, net zoals Google-CEO Sundar Pichai.