Chinese regio verplicht installeren gps-tracker in alle auto’s

Inwoners van een gebied van de provincie Sinkiang, in het noordwesten van China, moeten verplicht een gps-tracker in hun auto installeren. Dat meldt The Guardian. De maatregel is volgens de krant genomen na een piek in het aantal moorden in de regio. Met de gps-trackers willen de lokale autoriteiten de bewegingen van inwoners permanent in de gaten houden. Het is volgens hen de bedoeling dat dat de veiligheid en stabiliteit in de regio ten goede komt.

Het gaat om de regio Bayin’gholin in de provincie Sinkiang, een gebied met ongeveer één miljoen inwoners. The Guardian schrijft dat dit gebied regelmatig te maken heeft met dodelijke geweldsincidenten. De autoriteiten geven Islamitische extremisten en separatisten de schuld, maar het geweld is volgens experts ook te wijten aan spanningen tussen etnische groepen in de regio, schrijft The Guardian.

Verder haalt de krant ook een eerde verklaring aan, waarin de autoriteiten auto’s koppelen aan terrorisme. ‘Auto’s zijn voor terroristen een belangrijk vervoersmiddel, en worden voortdurend gebruikt als wapens’, is de redenering. ‘Daarom is het nodig dat alle voertuigen in de regio gevolgd en gecontroleerd worden.’

Automobilisten moeten hun voertuig voor 30 juni voorzien hebben van een gps-tracker. Wie daarna niet aan de maatregelen voldoet, mag geen brandstof meer tanken. Hoe dat gehandhaafd gaat worden, is niet bekend. Een terrorisme-expert zegt tegen The Guardian dat deze maatregel voor de overheid goedkoper is dan overal in het dunbevolkte gebied beveiligingscamera’s plaatsen.