Chinese zoekmachine Baidu gebruikt kunstmatige intelligentie om malware op te sporen

Chinese zoekmachine Baidu, die enorm populair is in het thuisland, gebruikt kunstmatige intelligentie om malware op te sporen. Hoewel het internetbedrijf voornamelijk bekend is van hun zoekmachine, is het bedrijf vaak in het nieuws in verband met andere projecten.

Andrew Ng, de chief scientist van Baidu, maakte vandaag bekend tegenover Wired waar ze kunstmatige intelligentie voor gebruiken. Ng die naast zijn baan ook les in informatica geeft aan Stanford, vertelt in een interview bezig te zijn met de ontwikkeling van neurale netwerken. Neurale netwerken zijn computersystemen die op dezelfde manier werken als het brein van de mens. Facebook ontwikkelt een vergelijkbare techniek om personen beter te kunnen herkennen in foto’s en Google gebruikt de techniek bijvoorbeeld om computers taal beter te laten begrijpen.

De techniek wordt bij Baidu voornamelijk gebruikt in hun anti-virussoftware die ze verkopen in China. Daar leert kunstmatige intelligentie om zelfstandig virussen en malware te identificeren. Door ervaring wordt de software steeds nauwkeuriger en krachtiger.

Je geeft het programma de staat van een systeem, en hij gaat kijken of het een bedreiging is of niet; of dat het iets probeert te doen wat niet hoort. Een specifiek voorbeeld is anti-virus. Je kijkt naar een bestand om erachter te komen of het kwaadwillend is.