Numrush

Chip ter grootte van een vingernagel kan beschadigd weefsel in seconden repareren

Een team aan de Ohio State University heeft een apparaatje ontwikkeld dat beschadigde organen al binnen seconden begint te repareren. Het gaat om een siliconen chip ter grootte van je vingernagel, die genetische code in huidcellen “injecteert”.

De technologie heet tissue nanotransfection of TNT. Tijdens de eerste testen wisten de onderzoekers huidcellen te herprogrammeren naar vasculaire cellen. Dit gebeurde bij een muis die een zware verwonding had aan zijn been, waar geen bloed meer doorheen liep. Binnen een week verschenen er actieve aderen rondom het been. Binnen twee weken was het been helemaal hersteld.

Ook een muis die een beroerte had gehad werd geholpen door de techniek. Daardoor lijkt het er op dat het niet alleen bij weefsel gebruikt kan worden, maar ook bij zenuwcellen en organen. Het is voor het eerst dat er cellen opnieuw geprogrammeerd zijn in een levend wezen.

Geen operatie, geen ziekenhuis

Het grote voordeel is verder dat je geen grote operatie nodig hebt. Het apparaat krijgt heel even een lage elektrische lading die jij niet voelt, om de genetische code af te leveren. Voor de procedure is niet eens een lab of een ziekenhuis nodig. Bij een medisch spoedgeval kan iemand dus midden op straat geholpen worden met deze chip.

De onderzoekers verwachten binnen een jaar te gaan testen op mensen.