Chirurg gebruikt 3D-printer voor hersenoperaties

Dat 3D-printers niet alleen gebruikt worden voor het printen van objecten met een artistiek doel mag nu wel duidelijk zijn. Ed Smith is hersenchirug in het Boston Children’s Hospital en gebruikt sinds kort 3D-printers om zich voor te bereiden op zijn operaties.

Ed Smith vertelt aan Wired dat hij dagelijks bezig is met het opereren van tumoren en bloedvaten die in de meest lastige, knoestige en verwarrende vormen zijn gegroeid. Tot een aantal maanden geleden kon hij zich alleen nog voorbereiden door het bekijken van MRI’s en CT-scans.

Momenteel bereidt hij zich voor door de hersenen van de patiënt inclusief de tumor en bloedvaten uit te printen door middel van een 3D-printer. Smith laten weten dat door het printen van een replica, hij ruimtelijke relaties en diepte kan zien die op een MRI en CT niet zichtbaar zijn.

Ik kan de operatie zo vaak over doen als ik zelf wil.

Door het printen van een replica leer je nieuwe dingen, volgens Smith. Dit is volgens hem ook waarom architecten vaak maquettes maken. Hierdoor krijg je pas echt door hoe een structuur in elkaar zit. Sinds Smith 3D-modellen gebruikt om zich voor te bereiden is de duur van zijn operaties afgenomen met zo’n 12 procent.

Benieuwd naar wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is omtrent 3D-printen? Lees hier met welke materialen er tegenwoordig 3D-objecten geprint kunnen worden.