Chrome blokkeert vanaf februari automatisch afspelende reclames met geluid

Acer Chromebook Spin 11

Google kondigde in juni aan dat zijn browser Chrome automatisch vervelende advertenties zou gaan blokkeren. En met vervelende advertenties wordt in dit geval gedoeld op degene die automatisch geluid afspelen, waardoor je je helemaal wild schrikt. Nu is er goed nieuws: vanaf 15 februari zullen die advertenties geblokkeerd worden in de browser.

De nieuwe functie zit niet vast aan een bepaalde versie van Chrome. Op 23 januari verschijnt namelijk de 64e versie van de browser en op 6 maart de 65e versie. Naar verwachting zet Google de ad blocker dan ook op afstand aan, maar het is niet duidelijk of hij dan ook in alle versies van de browser verschijnt.

Ad blockers

De bedoeling is dat de meest vervelende reclames uiteindelijk van het internet verdwijnen. Daardoor worden er misschien minder ad blockers gebruikt, waardoor er meer geld met advertenties verdiend kan worden. Dit is overigens niet alleen het doel van Google, maar van de Coalition for Better Ads, waar Google onderdeel van is.

Websites die langer dan dertig dagen niet voldoen aan de standaarden voor betere advertenties, zien al hun advertenties verdwijnen binnen Chrome. De eigenaren van deze sites kunnen hun website later opnieuw indienen voor een beoordeling, als ze wel aan de standaarden voldoen.