Cisco lanceert ultieme stadsnetwerk ‘Smart+Connected City Wi-Fi’

Zojuist kondigde netwerkgigant Cisco de lancering van het ultieme stadsnetwerk aan: Smart+Connected City Wi-Fi. Het ambitieuze project moet steden op alle lagen beter laten functioneren: van inwoner tot ambtenaar moet het stadsnetwerk uitkomst gaan bieden.

Nog geen week geleden stelde Neelie Kroes, als Europees Commissaris verantwoordelijk voor de “Digitale Agenda”, dat het ontwikkelen van zogenaamde ‘Smart Cities’ een van de belangrijkste ontwikkelingen is om de verdere groei van mens, maatschappij en economie te stimuleren.

Smart Cities leunen op een verzamelingen van verbonden devices en slimme ICT oplossingen, waarbij de stad op verschillende manier meer leefbaar wordt gemaakt. Van slimmer omgaan met afval tot het regelen van verkeer of vergroten van burgerparticipatie.

Zes dagen en een continent verder presenteerde Cisco vandaag tijdens het Meeting Of The Minds event in Toronto (Canada) hun plannen voor een nieuwe, stadsbreed, netwerk dat alle lagen van de samenleving met elkaar moet verbinden. Geen verrassing, want het mag intussen bekend zijn dat Cisco zijn visie heeft verbreed van “The Internet Of Things” naar “The Internet Of Everything”.

Het nieuwe Smart+Connect City-netwerk moet op vier lagen communicatie gaan faciliteren: burgers, stadsbestuur, zakelijke dienstverlening en infrastructuur services als transport of veiligheid. Het netwerk heeft als basis het aanbieden van een centrale (internet)verbinding en biedt open standaarden en API’s om bestaande systemen te integreren.

Zo zou een stadsplanner door het aanwezige netwerk beter in kaart kunnen krijgen hoe de stad echt “beweegt”: waar zitten de knelpunten voor forensen, waar hoopt het verkeer in de spits of juist buiten de spits echt op en waar stijgt criminaliteit na bepaalde tijdstippen?

Op basis van de inzichten die de “slimme stad” biedt, kan de planner veel gerichter oplossingen bedenken en snel implementeren. Denk bijvoorbeeld aan een aanpassing van algoritmes in de stoplichten op een knellend kruispunt.

Cisco’s mobility platform helps us deliver on our vision to be one of the most innovative digital cities, improving the quality of life for our citizens, while attracting global business opportunities. The public Wi-Fi network of the city provides a unique foundation to deliver enhanced connectivity to citizens, while developing smart city applications and innovative services such as the Virtual University Campus. This will allow a university community of more than 25,000 members to interconnect ideas, talent and projects.” – Daniel Sarasa, Urban Innovation project manager, stadsbestuur Zaragoza

Intussen deed het bedrijf al uitgebreide tests in diverse steden, waaronder Toronto, San Carlos (VS) en Zaragoza (Spanje). Na een succesvolle serie tests is Cisco er klaar voor om de complexe architectuur verder uit te rollen.

cisco_connected_city_architecture

Wie dacht dat een ‘Smart City’ een praatplaatje is voor trendwatchers en futurologen en dat het nog wel even duurt voor dat we het in ons dagelijks leven gaan tegenkomen, vergist zich. Op onze vraag of we Smart+Connected City Wi-Fi in het echt kunnen aanschouwen binnen 2, 5 of 10 jaar, antwoorde Cisco topman Wim Elfrink dat het systeem vandaag al uit te rollen in.

It’s implementable today. We started a couple years ago, so if some one wants to deploy with us today: we’re game! – Wim Elfrink,  Cisco Executive Vice President  Industry Solutions en Chief Globalization Officer

Het lijkt er dus op dat de stad van de toekomst dichter bij is dan we denken, maar een flinke sta-in-de-weg kunnen natuurlijk de implementatiekosten zijn. Voor nu is het afwachten wat Smart+Connected City Wi-Fi ons op korte termijn voor moois gaat brengen!