Cisco spreekt president Obama in brief aan op gedrag van NSA


John Chambers, de CEO van tech-gigant Cisco, heeft in een brief naar president Obama geklaagd over het gedrag van de NSA. In de brief, die werd gepubliceerd door Recode heeft Chambers de Amerikaanse president gevraagd spionage door de NSA te beperken.

De brief volgt op nieuwe onthullingen over het gedrag van de NSA die beschreven staan in het boek ‘De Afluisterstaat’ van journalist Glenn Greenwald dat vorige week verscheen. Greenwald baseerde zijn boek op tienduizenden geheime documenten die hij doorgespeeld kreeg van klokkenluider Edward Snowden.

Het materiaal bevat onder andere enkele foto’s waarop zichtbaar wordt hoe de NSA een Cisco-router fysiek onderschept en vervolgens ‘infecteert’ om internetverkeer af te kunnen luisteren. Greenwald beschrijft in zijn boek dat er geen bewijs is dat Cisco hier weet van had.
m1mxmrjavkah_wd640

Reden genoeg voor Chambers om brief te schrijven naar de president om op deze wijze zijn beklag te doen. In de brief stelt hij dat het gedrag van de NSA het vertrouwen in de technologie-industrie ondermijnt:

We ship our products globally from inside as well as outside the United States, and if these allegations are true, these actions will undermine confidence in our industry and in the ability of technology companies to deliver products globally.

Volgens Chambers kan het bedrijf op deze manier simpelweg niet werken; “klanten vertrouwen op ons om producten te bezorgden die voldoen aan de hoogste standaarden van integriteit en beveiliging.” Hoewel Chambers begrijpt dat er grote en significante gevaren zijn in de wereld moet de relatie tussen de industrie en zijn klant naar zijn mening gerespecteerd worden.

De praktijken van de NSA lijken ook daadwerkelijk van invloed te zijn geweest op de resultaten van Cisco, met name in opkomende markten zoals Rusland, Brazilië en China. Vorige week bleek uit een kwartaal overzicht dat bestellingen uit deze opkomende markten met zeven procent zijn gedaald.

Onderstaand is de brief te lezen van John Chambers aan President Obama:

Schermafbeelding 2014-05-19 om 16.09.49