Na Minecraft krijgt ook Civilization een versie voor het onderwijs

Een nieuwe trend lijkt geboren in de gamewereld: speciale versies van populaire games voor gebruik op scholen. Microsoft heeft een Minecraft: Education Edition gemaakt. En nu komt er ook een onderwijsversie van strategiegame Civilization V. CivilizationEDU, zoals het spel heet, wordt volgend jaar beschikbaar gemaakt om scholen in de VS en Canada.

Zoals de naam al doet vermoeden draait de game om het opbouwen van een maatschappij. Het is een strategiespel dat begint in de steentijd en waarin je er voor moet zorgen dat de maatschappij het steeds beter gaat doen door de tijd. Je moet daarvoor allerlei keuzes maken, bijvoorbeeld op het gebied van oorlogsvoering, maar ook qua techniek en wetenschap. Je leert wat de gevolgen zijn van die keuzes en hoe politieke, militaire en sociaal-economische ontwikkelingen in de historie van de wereld samenhangen.

Civilization-bedenker Sid Meier legt uit:

De afgelopen 25 jaar hebben we ontdekt dat één van geheimen van Civilization is dat je leert terwijl je speelt. Onze focus lag in de eerste plaats altijd op entertainment, maar we geloven dat onze spelers – jong en oud- het leuk vinden om te leren, zelfs als ze onderwijs niet altijd leuk vinden. Spelers van Civilization vinden het leuk om nieuwe maatschappijen te ontdekken, beroemde historische leiders tegen te komen en hun eigen versie van de geschiedenis van de mensheid te creëren. Ondertussen leren spelers waardevolle lessen van hun successen en mislukkingen en hebben ze mogelijkheid om het opnieuw te proberen met andere keuzes en strategieën.

Aanpassingen

De makers van Civilization (Take-Two Interactive n Firaxis Games) werken samen met GlassLab, een bedrijf dat educatieve games ontwikkelt, om het spel aan te passen voor het onderwijs. Er worden onder meer statistieken van docenten toegevoegd. Ook kunnen er bepaalde lesprogramma’s in de game worden verwerkt. In de basis blijft de game echter hetzelfde, net zoals bij de onderwijsversie van Minecraft het geval is.

CivilizationEDU zal in 2017 beschikbaar komen als download. Het is onduidelijk hoeveel het spel gaat kosten en of er uiteindelijk ook een release in Nederland komt.