Bij virtual reality (VR) denk je waarschijnlijk direct aan entertainment toepassingen zoals VR-games en bijvoorbeeld de VR-bioscoop die afgelopen jaar in Amsterdam werd geopend. De Nederlandse startup CleVR laat echter zien dat er een nog veel waardevollere toepassing is voor VR: de gezondheidszorg.
CleVR is ontstaan uit een samenwerking met de Universiteit van Amsterdam, de TU Delft en de GGZ. De partijen onderzochten samen hoe diverse behandelingen in de gezondheidszorg effectiever gemaakt konden worden. Dit onderzoek verwerkte Guntur Sandino in zijn afstudeeropdracht dat in 2010 uitmondde in de startup CleVR.
CleVR specialiseert zich in het ontwikkelen van nieuwe, wetenschappelijk gevalideerde behandelmethodes voor bijvoorbeeld het behandelen van angststoornissen. Kenmerkend voor de startup is dat ze daarvoor gebruik maken van de behandelmethode genaamd Virtual Reality Exposure Therapy (VRET).
Virtual Reality Exposure Therapy (VRET)
Exposure Therapy is een naam voor therapieën waarbij iemand met hoogtevrees bijvoorbeeld ook echt de hoogte in gaat. Deze manier van behandelen is echter vrij duur, omdat een behandelaar daar veel tijd voor moet vrij maken. CleVR maakt daarom speciale VR-werelden die de situaties die als angstig worden ervaren nabootst. Therapeuten hoeven daardoor niet meer met patiënten naar locatie wat veel tijd en kosten scheelt.
Volgens Sandino is dit niet het enige voordeel aan het behandelen van patiënten met VR. De VR-therapieën zorgen er namelijk ook voor dat het slagingspercentages van behandelingen veel hoger is dan met ‘normale’ behandelingen.