Numrush

Op basis van social-media-analyse wint de VVD de verkiezingen

Dat peilingen er helemaal naast kunnen zitten heeft het verleden wel geleerd. Recent nog rond de Amerikaanse verkiezingen en het Brexit-referendum. Toch blijven media lekker peilingen delen (Maurice de Hond zit bijvoorbeeld elke avond bij DWDD) en stellen partijen hun campagnestrategie bij op basis van deze peilingen. Het is immers de enige vorm van houvast die er is, tot we daadwerkelijk naar de stembus zijn geweest.

Clipit, een bedrijf dat (social-)media-analyses maakt voor bedrijven, claimt dat door onder meer Twitter, Facebook en traditionele media te monitoren de verkiezingsuitslag vrij goed kan worden voorspelt. “We deden dit eerder bij de verkiezingen van 2010 en dat was toen nauwkeuriger dan de peiling van Maurice de Hond”, stelt Clipit.

Wat het bedrijf doet is de PR-waarde per partij berekenen en die onderling vergelijken zodat de verhoudingen duidelijk zijn. Dit wordt vervolgens omgezet in een zetelaantal. Het bedrijf legt uit:

Voor de prognose wordt de PR-waarde gebruikt die elke partij weet te behalen. De PR-waarde drukt de impact van media aandacht rondom een merk of persoon uit in euro’s. Hierbij wordt onder meer rekening gehouden met het aantal mensen wat een bericht leest, de kosten van een advertentie, het sentiment van het bericht en hoe prominent je merk naar voren komt.

De PR-waarde drukken we vervolgens uit in zetels. Stel de PR-waarde over alle partijen samen is 200 miljoen, en die van de VVD is 40 miljoen, dan is dat 20 procent van de totale PR-waarde. Dat wordt teruggerekend naar een aantal zetels: 20 procent van alle zetels is 30 zetels, dus de VVD zou in dit voorbeeld 30 zetels krijgen.

Uitslag

Het is moeilijk te zeggen of dat tijdens deze verkiezingen opnieuw tot goede resultaten leidt en je kunt er dus formeel niks aan ophangen, maar het is in ieder geval leuk om donderdag de cijfers van Clipit te vergelijken met de uitslag.

Volgens het bedrijf wint de VVD de verkiezingen en wordt de PVV een stuk kleiner dan waar het nu naar uit ziet. De zetelverdeling die Clipit heeft vastgesteld in als volgt:

De foto boven dit artikel is gemaakt door Sjaak Kempe en beschikbaar gesteld onder een Creative Commons-licentie