De code van Ashley Madison wijst op meer vrouwen én bots

Ashley Madison

De website Gizmodo kwam eerder met een complete analyse van de gehackte database van Ashley Madison en trok daaruit de conclusie dat er ontzettend weinig vrouwen op de service aanwezig waren. De affairesite Ashley Madison ontkende dat er (te) weinig vrouwen op de site aanwezig waren en claimde juist te groeien ondanks alle ophef na de spraakmakende hack. De Amerikaanse techsite Gizmodo geeft toe dat de eerder gepubliceerde cijfers niet klopte, maar zegt gevonden te hebben dat er enorm veel bots actief zijn op de service.

Kort samengevat: Annalee Newitz (Gizmodo) heeft verschillende tabellen verkeerd geïnterpreteerd, onder andere doordat de database niet compleet is. De uitgelekte informatie wijst erop dat de complete database van Ashley Madison uit 550 datatabellen bestaat, terwijl er slechts enkele openbaar zijn gemaakt.

Deze nieuwe conclusies worden getrokken op basis van broncode van de affairewebsite. Deze data is meer recent openbaar gemaakt door de hackers die schuilgaan onder de naam ‘Impact Team’. Waarschijnlijk wijst de data, die terug te vinden was in de tabellen, niet op menselijke interactie maar op de interactie tussen bots en mensen. Dit zou in grote lijnen verklaren waarom de tabellen enorme verschillen toonden als het aankwam op mannen en vrouwen.

Bots zouden goed zijn voor totaal 20,2 miljoen berichten, waarvan slechts 1,400 berichten naar vrouwen werden verstuurd. De broncode wijst er ook op dat de bots, in de code ook ‘engagers‘ genoemd, staan aangegeven in de database met de waarde ‘ishost=1’. Mocht dit waar zijn, dan zijn er minstens 70.000 ‘vrouwelijke’ bots actief op de affairesite.

Vaak hebben deze accounts een @ashleymadison.com adres of andere opvallende adressen als [email protected], [email protected] en [email protected] Ook duiden veel IP-adressen op het feit dat de accounts binnen de deuren van Ashley Madison zijn gemaakt. Hieronder vindt je een opmerking van een programmeur in de broncode van Ashley Madison over de bots.

host bot mother creates engagers

birth has been given! let the engager find itself a man!

randomizing start time so engagers don’t all pop up at the same time

for every single state that has guest males, we want to have a chat engager

Daarnaast kun je in het stuk van Gizmodo lezen over het taalgebruik van de bots, over bots die mannen om extra geld vragen en derde partijen die ervoor zorgen dat de mannen een echte vrouw kregen voorgeschoteld als ze genoeg betaalden.