Comma.ai stopt met verkoop zelfsturende kit Comma One na brief overheid

George Hotz, bekend van het jailbreaken van de iPhone, stopt met de ontwikkeling van de Comma One, een losstaande kit die een auto deels zelfrijdend kan maken. Dat maakte het bedrijf bekend nadat het een brief ontving van de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), de Amerikaanse wegenautoriteit.

De Comma One was het eerste product van Comma.ai, een startup die door Hotz was opgericht. De hacker profileerde zijn kit als een systeem dat uiteindelijk zelfrijdende functies bij elke auto zou kunnen uitvoeren. Dat deed hij onder andere door publiekelijk uit te halen naar zijn concurrenten, zoals Tesla. Hij was onlangs begonnen met de verkoop van een prototype voor een bepaald type van het merk Honda.

Hotz ontving een mail van de NHTSA (Scribd) waarin de overheidsorganisatie zijn zorgen uit over de veiligheid van de Comma One. Met de kit kunnen auto’s bepaalde functies van de bestuurder overnemen. Zo kan de auto zelfstandig in dezelfde rijbaan blijven rijden en de afstand tot zijn voorganger behouden. De NHTSA schrijft in de brief dat het Hotz ten strengste adviseert om te stoppen met de verkoop van zijn product tot het bedrijf de veiligheid van zijn klanten kan garanderen.

Hotz laat via Twitter weten geen zin te hebben om zich met de regelgeving te gaan bemoeien. Hij zegt zich liever bezig te houden met het bouwen van ‘geweldige technologie’ dan met juristen. Daarom annuleert hij de Comma One en zegt dat zijn bedrijf ‘andere markten gaat verkennen’.