iPhone-hacker George Hotz is terug: Comma.ai lanceert dongel om data van auto uit te lezen

Comma.ai, de startup van iPhone-hacker George Hotz, is terug. Het bedrijf presenteert vandaag zijn nieuwe product: een zwart-witte dongel met de naam Panda. Door de dongel in de on-board diagnostics-poort (OBD-poort) van een auto te stoppen, kunnen bestuurders data over hun voertuig uitlezen.

Vorig jaar moest Comma.ai zijn eerste product, de Comma One, van de markt halen. Hotz beloofde dat de Comma One zou uitgroeien tot een kit die van elke auto een zelfrijdende auto maakt. De Amerikaanse wegenautoriteit NHTSA was daar echter niet zo blij mee. Die sommeerde Comma.ai om zijn product van de markt te halen tot het bedrijf de veiligheid van zijn klanten kon garanderen. Als reactie besloot Hotz het bijltje er maar compleet bij neer te gooien.

Chffr

De OBD-dongel Panda is te combineren met Chrffr (‘chauffeur’), de app van Comma.ai. Deze app verandert in eerste instantie je smartphone in een dashcam. Maar door de dongel aan de app te koppelen, kunnen automobilisten ook de data over hun rijgedrag bijhouden. Afhankelijk van de beschikbare sensoren van je auto, kun je bijvoorbeeld zien hoeveel benzine je verbruikt, wanneer en hoe hard je remde en wanneer je de autodeur opende.

Wat heb je aan die gegevens? Nou, het is gewoon leuk, zegt Hotz tegen TechCrunch. “Zie het als een Fitbit voor je auto. Mensen vinden het leuk om data over hun lichaam te zien, en ik wil ze hetzelfde bieden voor hun auto.” Comma.ai richt zich met de Panda vooral op auto-enthousiastelingen en hackers. Zij kunnen op GitHub terecht voor code om, via Panda, controle te krijgen over de besturing van de auto.

Zelfrijdende auto

Hotz’ wens om een systeem voor een zelfrijdende auto te bouwen, ligt ondertussen niet stil. Alle data die automobilisten met Chffr en Panda verzamelen, moeten bijdragen aan de ontwikkeling van de zelfrijdende auto. Tegen TechCrunch zegt Hotz dat hij uiteindelijk wil samenwerken met verzekeraars. Daarmee wil hij een maandelijks abonnement voor zijn dienst aanbieden.