Computers bouwen en programmeren wordt kinderspel met de Kano

Computers lijken steeds meer gemaakt te worden om te consumeren in plaats van te creëren. Als er dan ook iets mis gaat met een computer, is het vaak ook niet mogelijk om dit zelf op te lossen. Om weer te leren om te gaan met de binnenkant van de computers, komt nu de Kano, een bouwpakket om zelf een computer rond de Raspberry Pi te maken.

Raspberry Pi’s zijn fantastische kleine computers en maken door de lage prijs van 35 euro computers voor iedereen bereikbaar. Een nadeel van de Raspberry Pi is echter dat er behoorlijk wat technische kennis voor nodig is om ze goed te kunnen gebruiken. Bedrijf Kano zorgt ervoor dat ook de Raspberry Pi ook toegankelijk wordt voor een groot publiek.

Voor slechts 99 dollar (of 75 euro) kun je je eigen computer bouwen. Kano stuurt je voor dat bedrag een pakket een Rapsberri Pi, een aantal projectboeken met opdrachten en instructies, een ethernetkabel, een HDMI-kabel, een pakketje om je eigen speaker te bouwen en een doosje om je zelfgebouwde computer veilig in te bewaren. Je kunt de computer gewoon aansluiten op je tv om deze als beeldscherm te gebruiken.

Kano

Het doel van de makers was om een pakket samen te stellen waarmee je ‘net zo gemakkelijk als Lego’ zelf een computer mee kunt bouwen. Volgens de makers kun je deze computer dan ook binnen enkele minuten in elkaar zetten. Met een uitgebreide handleiding zou iedereen dit waarschijnlijk moeten kunnen.

Kano kijkt verder dan alleen maar het bouwen van computers. Kano wil namelijk ook gebruikers en met name kinderen leren programmeren. Met verschillende programma’s die bij het pakket geleverd worden leren kinderen onder andere zelf een Snake-programma te bouwen, een video te maken en Minecraft te ‘hacken’.

De Kano wordt al enige tijd getest en is momenteel op Kickstarter te vinden. Binnen twee dagen heeft dit bouwpakket al ruim zijn doelstelling behaald. Het pakket is verkrijgbaar voor $99,-. Voor $49,- extra krijg je er ook een toetsenbord met mousepad bij. De eerste Kano’s worden in mei verstuurd.