Congress VS vraagt Facebook ontwikkeling cryptovaluta Libra te pauzeren

Facebook, Libra

Het Amerikaanse Congress vraagt Facebook om de ontwikkeling van zijn cryptovaluta-project Libra en de digitale wallet Calibra te pauzeren. Het Congress en regelgevers willen eerst de mogelijke risico’s die de projecten voor het wereldwijde financiële systeem vormen onderzoeken, meldt The Verge.

Facebook onthulde Libra en Calibra halverwege juni. De doelstelling is dat Libra – wanneer het volgend jaar gelanceerd wordt – een ‘echte’ munt wordt, net zoals we die al in de fysieke wereld kennen. Dit betekent dat je met de munt moet kunnen betalen voor online en offline diensten. Dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld de bitcoin, die vooral voor speculatie op de beurs gebruikt wordt.

Brief

Amerikaanse regelgevers waren bij de lancering echter niet direct enthousiast, en zijn dat nu dus nog steeds niet. Congress-lid Maxine Waters heeft nu in een brief aan Facebook-CEO Mark Zuckerberg, COO Sheryl Sandberg en Calibra-CEO David Marcus gevraagd om de ontwikkeling van de projecten te pauzeren. De brief werd door haar en leden van House Finance ondertekend.

“Als producten en diensten als deze niet goed gereguleerd worden en er geen goed toezicht is, kunnen ze een systematisch risico vormen die de Amerikaanse en wereldwijde financiële stabiliteit in gevaar brengen”, aldus Waters.

“Deze kwetsbaarheden kunnen misbruikt en verduisterd worden door slechte actoren, net zoals dat in het verleden bij andere cryptovaluta, beurzen en wallets is gebeurd.”

Hoorzitting

De brief is bovendien niet de enige actie die ondernomen wordt. Mike Crapo, de Senate Banking Chair, heeft namelijk een hoorzitting ingepland met David Marcus. Die hoorzitting vindt op 16 juli plaats en draait om zorgen rondom de crypotvaluta en de potentiële risico’s voor de data-privacy. Het committee van Waters zei een dag later ook een hoorzitting te organiseren.

Een woordvoerder van Facebook zegt uit te kijken naar het samenwerken met regelgevers. Daarbij gaat het ook om “het beantwoorden van hun vragen bij de hoorzitting van het House Financial Services Committee”.

Foto: Shutterstock.com