Numrush

Connected pillendoosje moet patiënten ondersteunen bij juiste dosering medicatie

De techniek die ons leven zo beinvloed heeft middels de talloze smartphones die we om ons heen zien is klaar om de volgende markt over te nemen: pillendoosjes. De nieuwste revolutie op het gebied van medicijngebruik en patiëntenbegeleiding zijn pillendoosjes gevuld met sensoren en een dataverbinding.

Hoe zorg je er – op afstand – voor dat patiënten op tijd en in de juiste dosering hun medicatie nemen? Dat was de vraag waar de New Yorkse startup AdhereTech mee aan de slag ging. Ze kwamen uit op een remake van het klassieke (Amerikaanse) oranje “pillenflesje”. Niet zomaar een nieuw jasje, maar voorzien van licht, speakers, 3G en 4G mogelijkheden en een batterij die 45 dagen meekan.

“We’ve built cellphone technology into the bottle,” aldus Josh Stein, CEO van het Amerikaanse bedrijf.“The bottle will be constantly connected to the cloud, just like a cell phone. Patients don’t have to link it to WiFi or Bluetooth. They don’t have to set it up in any way.

Het betekent ook dat patienten in gebieden met mindere dekking kunnen rekenen op advies van hun pillendoosje. Volgens de CEO is de datacommunicatie tussen het doosje en de servers van het bedrijf zo klein (volgens Stein slechts 1 kilobyte) dat zelfs bij de slechtste dekking er nog overdracht mogelijk zou moeten zijn.

Naast de communicatiemiddelen, bevat het doosje ook een aantal sensoren om de luchtdruk, vochtigheid en temperatuur te monitoren en zou het zelfs in staat zijn om het aantal nog aanwezig pillen bij te houden. Het kan de gebruiker dus ook tijdig een herinnering geven dat er nog geen medicatie is genomen die dag.

Op het moment is het bedrijf nog hard bezig met het finetunen van hun ontwerp, waar men overigens een Makerbot 3D printer voor gebruikt. Het hoopt echter snel de eerste productietests uit te voeren en hun product in de praktijk te gaan testen.

(afbeeldingen via Wired)