Eén van de meest interessante trends in de journalistiek de afgelopen jaren heeft eigenlijk niets te maken met technologische innovatie. Het is een trend die namelijk veel verder doordringt tot de essentie van het journalistieke vak. Het gaat over de vraag: wat is de taak van de journalistiek in onze maatschappij? Ik heb het over constructieve journalistiek.
Elger van der WelWekelijks schrijft Elger van der Wel een column over innovatie in de journalistiek en media. Deze week schrijft hij over constructieve journalistiekHet idee achter constructieve journalistiek is eigenlijk al heel oud, maar is nog nooit echt goed ‘in de markt gezet’ en de laatste jaren krijgt het ook daadwerkelijk tractie. Dat komt onder meer door de inzet van de Deen Ulrik Haagerup, die het concept bedacht toen hij bij de publieke omroep DR werkte.
Meerdere problemen
Hij zag een aantal problemen binnen de journalistiek met als belangrijkste dat het vertrouwen van het publiek in de journalistiek ontzettend laag is. Dat is een groot probleem, omdat de journalistiek er juist voor is om de waarheid aan het licht te brengen en mensen daarover te informeren. Zonder vertrouwen geen journalistiek.
Als journalist ga je maken wat andere journalisten interessant vinden, zodat je gequote wordt of prijzen wint Deel deze quoteEen ander probleem is volgens Haagerup dat de journalistiek eigenlijk helemaal niet goed is in verhalen maken voor het publiek en verhalen maakt voor elkaar. “Je gaat maken wat andere journalisten interessant vinden, zodat je gequote wordt of prijzen wint”, hoorde ik Haagerup eerder dit jaar in een presentatie zeggen. En nu kun je daar van alles tegenin brengen, maar er zit zeker een kern van waarheid. Het enige wat je hoeft te doen om het te bewijzen is wat journalisten op Twitter volgen…