Numrush

Consumentenbond: ’34 procent van Android-telefoons heeft oude veiligheidsupdates’

Maar liefst een derde van de Android-telefoons (34 procent) heeft een veiligheidsupdate van een half jaar of ouder. Slechts een op de tien smartphones met Google’s besturingssysteem heeft de nieuwste versie van de software. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

De Consumentenbond onderzocht 250 telefoons in de week van 19 tot en met 25 februari. Het ging om telefoons die sinds januari 2015 zijn verkocht. De organisatie bekeek in het onderzoek welke updates de toestellen kregen.

Volgens het onderzoek heeft slechts een op de vijf smartphones in de eerste twee maanden van 2018 een veiligheidsupdate. 6 procent heeft de laatste update van februari, 16 procent die van januari. Bij 34 procent is de veiligheidsupdate een half jaar oud of zelfs nog ouder.

Ook is bij 15 procent van de smartphones niet te zien wat de laatste veiligheidsupdates waren. Het gaat met name om telefoons van Wiko en Huawei. Die telefoons liggen niet meer in de winkels, maar kunnen wel in het bezit zijn van mensen.

Besturingssysteem

En ook het updaten naar de laatste versie van het besturingssysteem, Android 8, gebeurt weinig. De update is sinds 21 augustus 2017 beschikbaar, maar staat maar op 10 procent van de smartphones. OP 53 procent van de telefoons staat versie 6 van het besturingssysteem uit 2015, of een nog oudere versie.

Vooral de telefoons van Google zelf en Nokia zijn vaak bijgewerkt naar de nieuwste merken. Smartphones van Acer, Alcatel en Wiko lopen het verst achter. Groot probleem is dat de smartphonefabrikanten zelf de nieuwste versie van Android uit moeten rollen naar hun gebruikers. Daardoor kan vertraging ontstaan.