Consumentenbond: ’42 smartphones kunnen met pasfoto worden ontgrendeld’

smartphones gezichtsherkenning

Volgens de Consumentenbond zijn diverse smartphones met gezichtsherkenning eenvoudig te ontgrendelen met een goede foto. Het gaat om 42 van de 110 toestellen die de organisatie testte. Onder meer de Samsung Galaxy A7 en A8 blijken kwetsbaar.

Veel telefoons bieden tegenwoordig biometrische bescherming aan, naast een gewone pincode of een patroon om je telefoon te ontgrendelen. Gezichtsherkenning is een van die vormen van bescherming, maar die blijkt dus niet altijd veilig. De Consumentenbond testte ruim 110 toestellen om te zien of de beveiliging te omzeilen was met een foto.

Kwetsbare telefoons

Dat bleek het geval bij onder meer de Huawei P20, Nokia 3.1 en Sony Xperia XZ2. Probleem is natuurlijk dat we veel goede foto’s gewoon op onze sociale media hebben staan, die voor iedereen te downloaden zijn. Daardoor is het relatief eenvoudig om de telefoon met een foto te ontgrendelen.

Telefoons van de eerdergenoemde merken zijn overigens niet allemaal kwetsbaar. Zo blijken bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S9 en de Huawei Mate 20 wel veilig. Ook iPhones en telefoons van OnePlus lopen geen gevaar om op deze manier ontgrendeld te worden.

Welke telefoons precies te ontgrendelen zijn met een pasfoto en welke niet, is te vinden op een lijst van de Consumentenbond.

Foto: Shutterstock.com