De Consumentenbond raadt mensen af om de VPN-app van Facebook te gebruiken. De app Onavo Protect profileert zich als een app die de smartphone of tablet van de gebruiker extra beschermt. Maar, waarschuwt de Consumentenbond, de app schendt de privacy van gebruikers juist.
In het menu van de reguliere Facebook-app is sinds deze week het tabblad ‘Protect’ te vinden. Wie daarop klikt, wordt geleid naar de VPN-app van Facebook: Onavo. Door eerst verbinding te maken met een andere server, creëert een VPN-dienst een soort schild om het internetgebruik van je smartphone. Daarmee kunnen pottenkijkers er niet zomaar achter komen welke websites je bezoekt.
De VPN-app van Facebook verbindt gebruikers ook met een extra server, maar niet met het doel om pottenkijkers buiten de deur te houden. The Wall Street Journal schreef vorig jaar al dat Facebook de app gebruikt om het internetgedrag van zijn gebruikers te bespioneren en te analyseren. Gizmodo omschrijft het zelfs alsDe Consumentenbond vindt de manier waarop Facebook de app promoot niet deugen, schrijft de organisatie op zijn website. “Onder het misleidende mom van extra privacy en veiligheid verzamelt het bedrijf met de app alle denkbare gegevens van de gebruiker, zoals naam, telefoonnummer, apparaatgegevens, locatie, apps op het apparaat [en] bezochte websites.” Gebruikers worden hier bij installatie van de app bovendien niet van op de hoogte gesteld.
Alternatieve VPN-dienst
Een andere VPN gebruiken om je privacy te beschermen kan desondanks een goed idee zijn. RTL Nieuws zette een jaar geleden de vijf beste diensten op een rij. Het gebruik van de top vijf kost geld, waaruit blijkt dat het adagium ook hier opgaat: als je niet betaalt voor de dienst, ben jij het product.