‘Controleprogramma YouTube voor reacties onder video’s werkt niet goed genoeg’

Kindervideo’s op YouTube zijn niet altijd zo onschuldig als je denkt en de reacties onder die video’s al helemaal niet. Er zijn bijvoorbeeld reacties te vinden waarin kinderen opgeroepen worden om seksuele handelingen te verrichten, of die kinderen op andere manieren in gevaar kunnen brengen. Met een controleprogramma moeten die reacties snel verwijderd worden, maar volgens onderzoek van de BBC werkt dat programma niet goed.

Met algoritmes wordt de website gescreent op materiaal dat in strijd is met de voorwaarden. Daarnaast vertrouwt het platform op meldingen van gebruikers. Maar volgens anonieme medewerkers van YouTube komen die meldingen niet altijd goed door. Worden er kwalijke reacties gemeld, dan zou de link die verwijst naar die reactie niet goed doorkomen. Daardoor is het lastig om te zien welke reactie er precies verwijderd moet worden.

Volgens YouTube zelf wordt de “overgrote meerderheid” van alle meldingen binnen 24 uur bekeken en zijn er geen technische problemen met het daarvoor gebruikte formulier.

Onderzoek

Maar de BBC onderzocht 28 seksueel expliciete reacties onder video’s van kinderen, die allemaal bij het platform werden aangemeld als kinderbedreiging. Tijdens een periode van meerdere weken werden slechts vijf reacties verwijderd. De resterende 23 verdwenen pas toen de omroep contact opnam met YouTube.

In de video’s toonden kinderen – die de beelden zelf maakten – bijvoorbeeld hun outfit. Ook recenseerden ze speelgoed. Volgens de BBC leken de kinderen in veel gevallen jonger dan dertien jaar. En onder de dertien mag je geen account op het platform aanmaken.

Het videoplatform kwam de laatste tijd al vaker in opspraak. Zo waren er video’s te vinden van kinderen in benarde situaties. Daarnaast waren er gewelddadige video’s met personages uit populaire kinderseries. Inmiddels treed YouTube strenger op tegen dit soort video’s. Ook zijn diverse kanalen verwijderd.