Een bijzonder verhaal over een mishandelde toekan uit Costa Rica. Grecia, zoals de toekan heet, werd in januari mishandeld door een groep jongeren, waarbij een groot stuk van zijn snavel afbrak.
Beelden van de mishandeling verschenen in Costa Ricaanse kranten en op social media, waarna met afschuw werd gesproken over de daad van de jongeren. De beelden, waarop te zien is hoe de toekan met een stok geslagen wordt, wekten echter ook sympathie op voor Grecia.
Mishandelde toekan krijgt 3D geprinte snavel via crowdfunding Deel deze quoteZo werd er op Indiegogo een actie op touw gezet om Grecia via crowdfunding een nieuwe snavel aan te bieden. Het project loopt zo goed op Indiegogo dat het doel van 5000 dollar al ruim behaald is voordat de deadline is verstreken. Zo is er inmiddels al ruim 7700 dollar opgehaald en kan er nog 26 dagen gedoneerd worden.
Volgens BBC zijn er vier bedrijven die hun medewerking hebben aangeboden. Grupo Sommerus, Publicidad Web, Elementos 3D en Ewa!corps zullen een passende snavel voor de toekan 3D printen.
3D geprinte snavel
De toekan, die door dierenarts Carmen Soto werd opgevangen in Zoo Ave, eet inmiddels weer zelf. Grecia is enkele weken niet in staat geweest om zelf te eten, waardoor zij bijgevoerd diende te worden. Naast eten gebruiken toekans hun snavel ook om de lichaamstemperatuur te regelen.
Inmiddels is de snavel van Grecia zodanig genezen dat gestart kan worden met de ontwikkeling van de 3D geprinte snavel. Pas als de snavel genezen is kan de pasvorm van de nieuwe snavel worden opgemeten, dus het is belangrijk dat er niet te vroeg gestart wordt met de ontwikkeling.
Daarnaast blijkt het plaatsen van de nieuwe snavel ook nog problemen op te leveren. Zo geeft één van de onderzoekers aan dat niet iedere lijmsoort geschikt is om de snavel vast te zetten. Daarnaast moet de snavel van lichtgewicht materiaal zijn, omdat de toekan anders zijn kop niet goed overeind kan houden.
Niet de eerste keer
Het is overigens niet de eerste keer dat een dier geholpen wordt via 3D printen. Eerder kregen in de Verenigde Staten een adelaar en een pinguïn al een 3D geprinte snavel.
Het verhaal van Toekan Grecia staat niet op zichzelf. Zo zien we de laatste tijd steeds vaker dat 3D printers worden ingezet om het welzijn van mensen en dieren te verbeteren. Onlangs werd bekend dat een man zijn vrouw redde van een hersentumor door haar schedel na te maken via een 3D printer.