‘Criminelen verkopen selfies Nederlandse jongeren met rijbewijs op dark web’

Criminelen verkopen op het zogenaamde dark web foto’s van Nederlandse jongeren met hun net behaalde rijbewijs. De foto’s worden vervolgens gebruikt voor identiteitsfraude. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Volgens de website gaat het om honderden potentiële slachtoffers.

De foto’s worden door de jongeren zelf gemaakt als ze net voor hun rijexamen geslaagd zijn. Het rijbewijs staat op de foto als bewijs. De selfies worden vervolgens op Instagram gedeeld onder de hashtag #rijbewijs, #geslaagd of #rijbewijsgehaald. Op de foto zijn de gegevens voor het rijbewijs vaak goed te lezen.

Criminelen vinden die foto’s en bieden ze te koop aan op het dark web. Voor een pakket met tientallen selfies betaal je tussen de 50 en 80 euro. Een enkele selfie wordt vaak voor 2,50 euro verkocht.

Marktplaatsfraude

De identiteiten van de rijbewijzen worden onder meer gebruikt bij fraude op Marktplaats. Daarbij biedt een crimineel bijvoorbeeld een smartphone aan onder de naam van het slachtoffer. Vervolgens wordt de selfie met het identiteitsbewijs opgestuurd, om zo het vertrouwen te winnen.

De koper betaalt vervolgens, maar de crimineel verdwijnt dan met het geld. De persoon op de selfie wordt daarna als oplichter bestempeld en veelal aan de publieke schandpaal genageld.