Crowdfunding fenomeen Ritot is het eerste ‘projector horloge’

Een dag of 14 onderweg op Indiegogo en intussen bijna $500.000 ophalen. Het is niet veel projecten gegund, maar ‘projector horloge’ Ritot wist in die tijd toch het tienvoudige van hun gewenste $50.000 op te halen. De belofte van de makers is dan ook wel tamelijk bijzonder te noemen.

Een horloge zonder wijzerplaat of scherm, maar een ingebouwde projector die de tijd op je vlakke hand weergeeft. We zagen eenzelfde design eerder bij het Predictables-project, maar de makers van de Ritot stellen dat ze de techniek daadwerkelijk kunnen realiseren. We staan volgens hen immers al veels te lang stil in de manier waarop we onze tijd monitoren.

It’s been a long time since mankind has stopped peering into the sky at the sun to calculate the time. The first clock was created thousands of years ago.  Since then, the evolution of clock has continued and brought to us the first wristwatch. Every year there emerge dozens of new models of wirstwatch, but the operating principle has not changed.

De Ritot is feitelijk een armband, voorzien van een picoprojector en (waarschijnlijk) een verbinding via een smartphone app via Bluetooth. De picoprojector is sterk genoeg om zelfs overdag leesbare notificaties op je hand te projecteren. Naast de tijd moet de Ritot ook smsjes en notificaties van andere apps zoals Facebook gaan projecteren.

ritot_tech

Of dat ook daadwerkelijk gaat lukken, zal de tijd moeten leren. Want ondanks dat het team de grens van $500.000 gemakkelijk lijkt te gaan overschrijden en er dus intussen al ‘stretch goals’ als activity tracking en nieuwe kleuren zijn, is er nog geen werkend prototype. De pagina van het project staan dan ook vol met slecht gePhotoshopte stockfoto’s (inclusief Ariane The Overexposed Stock Image Model, wat duidt op een bewonderingswaardige kennis van memes of…)

Het lijkt er eerder op dat het team achter Ritot de steun te danken heeft aan hun land van afkomst. Het bedrijf is namelijk gevestigd in de Oekraïne en heeft mede daarom moeite met het maken van prototypes en het bieden van meer inzicht in het proces. Er is gelukkig intussen ook een kantoor in de Verenigde Staten, dus hopelijk kan het team vlot aan de slag met hun wearable!

20140506025458-allsmall