Uitvinders, productontwikkelaars en creatievelingen opgelet: Kickstarter is going Dutch! Vanaf 29 april is het mogelijk om je eigen geniale plan, product of project te lanceren op het internationale crowdfunding platform. Voor degenen die nu al staan te trappelen; sinds gisteren is het al mogelijk om een eigen project aan te maken op de website.
Het platform dat in 2009 werd opgericht werd al snel een weergaloos succes. Begin maart bereikte Kickstarter een mijlpaal van maar liefst één miljard aan donaties van in totaal 5,7 miljoen mensen wereldwijd. Het platform biedt ruimte en mogelijkheden voor creatieve projecten, variërend van films, games en muziek, tot kunst en technologie.
Nederlanders konden voorheen al wel projecten steunen op Kickstarter, maar de utopische belofte van crowdfunding wordt vanaf eind deze maand pas echt werkelijkheid in ons kleine kikkerlandje: “everyone should have the opportunity to raise money. Now everyone does. People all over the world use our industry-leading platform to raise millions of dollars for all types of campaigns” (IndieGoGo).
Hiermee is Nederland na de VS, Groot-Brittanië, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland het zesde land dat projecten kan plaatsen. Dit betekent overigens niet dat er een hele nieuwe Nederlandse website wordt gelanceerd; Nederlandse projecten komen gewoon tussen alle andere projecten te staan waardoor ze gesteund kunnen worden door mensen van over de hele wereld.
Was het voorheen dan al niet mogelijk om een project te starten op het platform? zul je misschien afvragen. Dat was inderdaad al wel mogelijk; voor Kickstarter maakt het in ieder geval weinig uit waar je vandaan komt. De enige belemmering voor Nederlandse gebruikers was de betaalwijze; om geld in te zamelen is een Amazon Payments account nodig, en die kun je alleen als Amerikaan openen.
Dit probleem werd door sommigen omzeild door gebruik te maken van een bankrekening van vrienden of kennissen in Amerika. Maar een handig systeem was dit natuurlijk niet. Nu Kickstarter officieel in Nederland verschijnt moet dit probleem verholpen zijn.
Dus waar wacht je nog op, ga jij met jou geniale idee de verschillende Kickstarter successen als de Pebble, Ponoplayer of de Micro3D achterna? Voor een creatief ondernemersland als Nederland zijn de verwachtingen in ieder geval hoog gespannen!